Începând cu anul 2015, românii sărbătoresc, în data de 14 noiembrie, Ziua Dobrogei, în amintirea momentului istoric din 1878 când Dobrogea a revenit României.
#CNMAIC a marcat această zi aniversară astăzi, prin susținerea unei prezentări cadeților de anul III, pe platforma online. Prof. dr. Adrian Ilie a făcut o incursiune în istoria Dobrogei din cele mai vechi timpuri pana la momentul 1878, cand teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră a fost integrat României, după congresul de pace de la Berlin.
#Știațică?
În 1388, Dobrogea, numită și Țara lui Dobrotici, a intrat în stăpânirea voievodului Mircea cel Bătrân, care stăpânea „peste toată Podunavia încă până la Marea cea mare și singur stăpânitor al cetății Dârstor” – 23 noiembrie 1406. După 1420 va intra sub stăpânire otomană, având statutul „dar – al – Islam” – Casa Islamului. În 1877-1878, România va participa la războiul ruso-turc, încheiat cu înfrângerea Imperiului Otoman. În urma tratatului de pace de la Berlin, din 1878, se recunoștea independența statului român. Acesta primea Dobrogea, Delta Dunării și Insula Șerpilor în schimbul celor trei județe din sudul Basarabiei.
În istoria teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră există două date distincte, și anume: 14 noiembrie, momentul revenirii acestui teritoriu în cadrul statului român și 23 noiembrie, momentul preluării provinciei de către autoritățile române.
Nicolae Bălcescu spunea în 1848 că „trebuie să facem colonizări în această țară pentru a deveni românească”.