După marșul recent pe Dunăre, joi, 10 octombrie, elevi, de data aceasta de anul IV, ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” au ieșit pe mare cu Nava Școală Mircea, alături de colegii lor mai mari de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Scopul ieșirii pe mare a fost, pe de o parte, acomodarea elevilor la răul de mare, familiarizarea cu nava, și, pe de altă parte, descoperirea a ceea ce înseamnă cu adevărat marinăria, de la membrii echipajului care pentru câteva ceasuri le-au fost ghizi studenților și elevilor, încercând prin puterea exemplului să le împărtășească și experiențele proprii.
Adunați la puntea centru, elevii au pornit într-o călătorie în istoria velierului și au continuat, preț de câteva ceasuri, cu un tur al navei pe punțile exterioare, de la prova la pupa, în care au identificat echipamentele și tehnica de punte. Punctul de atracție a fost reprezentat de spațiul de cazare al cadeților pe timpul marșurilor, loc în care au aflat cum decurge o zi la bordul navei, ce atribuții au, cum servesc masa, dar și cum se odihnesc, în hamace, în spațiul atât de îngust. De asemenea, catargele, dar, mai ales, poveștile despre navigația cu vele și urcarea în arboradă le-au stârnit tinerilor curiozitatea.
Pentru prima dată la bordul Navei Școală Mircea, elevii militari de anul IV s-au arăta curioși, interesați să afle cât mai multe informații, unii dintre ei fiind dornici să urmeze Academia Navală. Dacă până la acest moment elevii nu hotărâseră ce alegeri vor face mai departe, ieșirea pe mare la bordul Navei Școală Mircea a fost un bun prilej de reflecție asupra oportunităților unei cariere militare în Forțele Navale. Pentru echipajul navei, marinari cu experiență, vizita tinerilor la bord le-a trezit amintiri din vremurile când studenți fiind, pășeau pentru prima dată pe puntea velierului.