Știați că…
Astăzi, 23 ianuarie, sărbătorim Ziua Internațională a Scrisului de Mână, zi care coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock?
De ce John Hancock?
Pentru că acesta a rămas în istorie datorită semnăturii sale stilistic aparte, de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii. Astfel, numele său a devenit în decursul timpului, un fel de sinonim pentru semnătura de pe un act oficial.
În timp ce în fiecare altă zi a anului apelăm la tastaturile și smartphone-urile noastre, elevii clasei a IX a D, coordonați de dr. în filologie, prof. Mirela Savin, doresc ca măcar astăzi, 23 ianuarie, de Ziua Internațională a Scrisului de Mână, să ne încurajeze să ștergem de praf stiloul vechi sau creionul și să scriem de mână. De ce? Pentru că:
- Dezvoltă abilități motrice fine: scrierea de mână exercită un proces cognitiv complex care implică experiențe neuro-senzoriale și abilități motrice fine. Simțind suprafața de scriere, ținând instrumentul de scris și direcționând mișcarea precisă cu gândul, îți oferi creierului un antrenament complet! În schimb, tastarea este o mișcare simplă, bazată pe memorie. Executarea loviturilor de taste este doar o mișcare repetitivă.
- Ajută la dezvoltarea cognitivă: Cercetările arată că acei copii care își exersează scrierea de mână au niveluri mai ridicate de alfabetizare și dezvoltare cognitivă. Acest lucru se întâmplă deoarece pe măsură ce copiii învață cum să traducă rapid imagini mentale ale literelor într-o formă fizică, încep să înțeleagă modul în care literele formează propoziții și semnificații.
- Îmbunătățește înțelegerea unui text scris: abilitățile puternice de scriere îmbunătățesc, de asemenea, înțelegerea textului scris.
- Reținerea de informații: Luarea notițelor de mână vă ajută să rețineți informații noi mai ușor decât atunci când le tastați.
- Îmbunătățește creativitatea: scrisul și desenul de mână îmbunătățesccreativitatea, deoarece suntem nevoiți să încetinim, să luăm în considerare imaginea e ansamblu și să venim cu idei creative.
- Îmbunătățește ortografia: Scrierea cuvintelor de mână în loc să se bazeze pe verificarea ortografică a unui dispozitiv digital vă ajută să învățați și să rețineți cum se scrie corect.
- Combate dislexia: Studiile arată că învățarea scrierii de mână îi ajută pe cei cu dislexie să creeze o asociere mai puternică pentru învățare și memorie.
- Calmează nervii: Potrivit Dr. Marc Seifer, un grafolog și expert în scriere de mână, scriind o propoziție liniștitoare de genul: „Voi fi mai liniștit” de cel puțin 20 de ori pe zi, poate calma o persoană.
V-am convins? Voi ce veți scrie de mână, astăzi?