Ȋn prima zi din săptămâna Școala Altfel, elevii claselor a IX-a C şi a IX-a D, însoţiţi de profesori, au vizitat Staţia meteorologicã din Constanța.

De ce s-a ales vizitarea acestei importante instituţii, inclusã în circuitul internaţional de date meteorologice? Principalele motive pentru care meteorologia este necesară armatei şi viitorilor militari sunt: identificarea condițiilor optime pentru desfășurarea operațiunilor pe mare, planificarea optimă a operațiunilor aeriene, a rutelor terestre și a timpilor de deplasare, ajustarea calculelor balistice pentru a îmbunătăți precizia rachetelor, evitarea interferențelor în comunicațiile electronice şi în unele tehnologii de ghidare.

La Staţia meteorologicã din Constanța, elevii au studiat hărţile sinoptice şi au învăţat cum se folosesc unele instrumente de măsură.

Elevul Costea Sebastian-Georgian (IX-a C) ׃ ,,Sunt uimit cât de importantă este meteorologia în activităţile militare. Sunt dornic să studiez cu atenţie fizica, geografia, pentru ca să înţeleg meteorologia şi să devin un bun militar’’.

Elevul Ion Mihnea-Mihail(IX-a D)  ne-a spus׃ ,,Furtunile, valurile mari și curenții oceanici influențează semnificativ mișcarea navelor de război și a submarinelor. Doresc să activez în marina militară şi cred că azi am aflat multe informaţii folositoare.’’

Profesori coordonatori; Țipău Elena și Hînză Valeria

…. a venit TOAMNA

“Mai lasă-mă un minut.

Mai lasă-mă o secundă.

Mai lasă-mă o frunză, un fir de nisip.

Mai lasă-mă o briză, o undă.

Mai lasă-mă un anotimp, un an, un timp.”

Viața mea se iluminează – Nichita Stănescu

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie intrăm în ceea ce este cunoscut drept toamna astronomică. Aceasta corespunde perioadei în care se produce fenomenul astronomic denumit echinocțiu de toamnă (22 septembrie 2024, ora 15.44)

Echinocțiul de toamnă reprezintă un eveniment ce simbolizează echilibrul dintre lumină și întuneric, dintre principiile masculin și feminin, precum și dintre viață și moarte. Succesiunea anotimpurilor a fost dintotdeauna un prilej de celebrare, fiecare anotimp  aducând cu sine frumusețe și diversitate. Această tranziție ne permite să ne îmbogățim spiritual și să devenim mai înțelepți.

În contextul unei temperaturi de 24oC, elevii din clasa a X-a C, motivați de dorința de a socializa, de spiritul de echipă și de bucuria jocului, au marcat acest moment prin participarea la o serie de activități recreative. Aceste jocuri, desfășurate într-o atmosferă de bună dispoziție, au fost o oportunitate pentru toți participanții de a se bucura, indiferent de rezultatele individuale.

Sportul ne unește – competiții sportive în săptămâna Școala Altfel

Elevii clasei a 11-a A au marcat prima zi din săptămâna Școala Altfel prin activități sportive, sub egida motto-ului „Sportul ne unește”, demonstrând nu doar talent, ci și spirit de echipă! Sub îndrumarea dirigintei lor, doamna profesoară Herța Mădălina, aceștia s-au bucurat de un minicampionat de fotbal, și-au exersat servele la volei și au înălțat fluturașii de badminton. A fost o zi plină de entuziasm, fair-play și momente de neuitat. Sportul ne aduce împreună și ne învață valori esențiale. Mulțumim tuturor celor implicați și, în special, elevilor pentru energia și pasiunea lor!

Gătim altfel, gătim verde, gătim sănătos!

Elevii claselor 9A, 9B și 10B  coordonați de doamnele diriginte Ștefan Daniela, Roșu Geanina și Argatu Adriana au sărbătorit săptămâna „Școala Altfel” printr -un atelier de gătit  împreună cu doamna nutriționist, expert in microplante, Spita Geanina. Tinerii cadeți au gătit, au aflat mai multe detalii despre microplante și la final au degustat rezultatele muncii lor.

În excursie la Tulcea în săptămâna Școala Altfel

Elevii claselor 10D, 11A și 11D, alături de diriginții lor, și mulțumită implicării părinților, au avut ocazia de a învăță despre istoria și geografia orașului Tulcea și împrejurimi. Mai mult decât atât, atât cadrele didactice implicate, cât și elevii militari au avut oportunitatea de a se cunoaște mai bine și de a împărtăși o zi frumoasă și plină de activități în aer liber, împreună.

Încântarea și bucuria elevilor datorită experiențelor frumoase de ieri transpar din mărturiile lor și fotografii. 

 ,,Ziua a fost o zi foarte distractivă, am stat cu prietenul care mi l-am făcut la liceu și, în aceasta excursie, am reușit sa îmi fac încă câțiva prieteni. ” ( Stan Darius, 10D)

Cetatea Enisala este un loc încărcat de istorie și de o frumusețe aparte. Priveliștea care ni s-a deschis în fața ochilor, odată ce am ajuns la cetate, a fost impresionantă. Ruinele cetății păreau să povestească despre vremuri demult apuse. Acolo, am petrecut timp explorând fiecare colț al cetății, imaginându-ne cum ar fi fost să trăim în acele vremuri. Cu fiecare pas, ne-am simțit mai conectați cu trecutul, iar priveliștea superbă ne-a oferit ocazia de a face poze minunate, pe care cu siguranță le vom păstra ca amintiri prețioase. Pe lângă descoperirea istorică, excursia ne-a oferit și momente de socializare intensă. Am râs, am povestit, și ne-am apropiat și mai mult unii de alții. Împreună cu colegii, am împărtășit impresii despre locurile vizitate. .” Diana Pană 11A

”Obiectivul meu preferat a fost acvariul din Tulcea, unde am descoperit fascinanta lume subacvatică a Deltei Dunării. A fost o zi plină de frumusețe și descoperiri, alături de dragii mei colegi!” Afroditi-Maria Tudorescu, 11D

 ,,Excursia la Tulcea împreună cu colegii mei a fost plină de momente frumoase și descoperiri interesante. A fost o ocazie minunată de a ne relaxa, de a ne îmbogăți cultural și de a petrece timp de calitate împreună, consolidând prieteniile.” Andreea Dașchevici, 11D

Profesori coordonatori: Teo Dăineanu, Mădălina Herța, Mirela Dumitru-Savin

La pas, prin Constanța!

Fiind săptămâna Școala Altfel elevii clasei a XI-a D au ales să facă totul altfel și să cunoască Constanța dincolo de ceea ce se găsește în orice tag pe internet. A fost o zi „La pas!”

,,Suntem de trei ani în Constanța deja, și în tot acest timp, ne-am răsfățat cu muzeele din Constanța, cu centrul vechi, Casinoul, Delfinariu, Parcul de la Neptun, plaja Malibu și nu numai, parcul Tăbăcăriei, dar să luăm La pas … Constanța nu am avut timp. Astfel, am alocat  o zi mersului pe jos și a fost ceva inedit.” (elev Nedelcu Denis)

Activități din Școala Altfel cu elevii clasei a IX-a E

În prima zi a activităților desfășurate în cadrul săptămânii Școala Altfel, elevii clasei a IX-a E au vizitat Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Tinerii cadeți au putut vedea sălile de laborator și dotarea acestora și afla detalii despre oferta educațională #ANMB, cât și posibilitățile oferite de o cariera militară în Forțele Navale Române. În cea de-a doua zi, elevii împreună cu cadrele didactice și-au însușit noțiuni despre biodiversitatea ecosistemelor naturale din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Constanța. Cea de-a treia zi a fost dedicată istoriei și culturii Marinei Militare Românești, luând parte la o amplă povestire istorică și captivantă care a început în timpul dacilor și romanilor și care continuă în prezent.

Însoțitori: prof. Micu Gabriela-Mihaela,  Prof. Amihalachioae Aniela Și Pcc Oprea Andreea

Activități din Școala Altfel cu elevii clasei a X-a D

Elevii clasei a X-a D, coordonați de domnul profesor Dăineanu Teo, participă în această săptămână la activități planificate cu scopul de a socializa, de a se cunoaște pe ei și de a învăța lucruri noi prin munca în echipă.

Ieri, după o plimbare relaxantă cu hidrobicicletele în jurul lacului Tăbăcăriei, elevii au fost antrenați în jocuri de autocunoaștere și mici competiții pentru a încuraja spiritul de echipă. A fost o zi plina de zâmbete, voie bună și experiențe noi care i-au apropiat mai mult pe tinerii cadeți!

„M-a bucurat mult ocazia de a petrece timp cu colegii mei în afara perimetrului unității militare, în haine civile și angrenați în activități relaxante, de divertisment și plimbări. Simt că acest timp ne-a întărit și mai mult prieteniile formate deja in cadrul liceului militar, cunoscându-ne mai bine. Am avut parte de o zi ALTFEL.” Elev Frt. Enache Clara

 #SăptămânaAltfel #Activitățieducative #elevimilitari #echipă

Activități din Școala Altfel cu elevii clasele 9B și 10E

Elevii militari de la clasele 9B și 10E au avut parte de o experiență de neuitat în cadrul excursiei de o zi la Stația Meteorologică din Constanța! Aceștia au avut ocazia să descopere tehnologiile moderne utilizate în prognoza meteo, să înțeleagă importanța măsurării condițiilor atmosferice și să discute cu specialiștii despre modul în care datele meteo influențează activitățile de zi cu zi.

După vizita educativă, elevii au profitat de timpul liber pentru câteva activități de socializare. Au petrecut momente frumoase împreună și s-au bucurat de o plimbare relaxantă pe faleza din apropierea lacului Tăbăcărie. După plimbare, elevii au făcut câteva cumpărături și s-au bucurat de o masă delicioasă la unul dintre restaurantele din mall-ul local, unde au socializat și s-au relaxat înainte de întoarcerea spre unitate.

O zi plină de învățături și amintiri frumoase!

Prof. însoțitor Simona Diamandi

Activități din Școala Altfel cu elevii clasei a IX-a A și B

A patra zi din ,,Școala Altfel” a purtat pașii cadeților din clasele a IX-a A și B în universul Muzeului Național al Marinei Române Cu emoție și plini de interes, au descoperit aspecte ale vieții de navigator, din cele mai vechi timpuri și până în prezent.

Coordonatori: prof. Geanina-Petronela Roșu,  Nicoleta Verman și Bodea Cornelia  

Activități din Școala Altfel cu elevii clasei a X-a E

Vizita la Microrezervația din Constanța cu clasa a fost o experiență de neuitat. Am avut ocazia să vedem animale și păsări autohtone într-un mediu natural protejat, ceea ce ne-a oferit o perspectivă mai profundă asupra biodiversității locale. Cel mai mult mi-a plăcut zona cu păsări sălbatice, unde am observat pelicani și lebede într-un cadru relaxant. Domnul diriginte ne-a explicat multe lucruri interesante despre speciile de animale și importanța conservării acestora. Atmosfera a fost una plăcută, iar activitatea a fost educativă și distractivă în același timp. Această ieșire ne-a conectat cu natura și ne-a făcut să apreciem mai mult mediul înconjurător.

Săptămâna Altfel la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” – Clasa a XI-a E

Elevii clasei a XI-a E au avut parte de o săptămână plină de activități variate și captivante, în cadrul programului Săptămâna Altfel. Activitățile desfășurate au fost variate și pline de energie, oferindu-le ocazia de a explora și descoperi orașul Constanța.

Aceștia au vizitat centrul istoric al orașului, unde au aflat mai multe despre istoria și cultura locală. Totodată, au avut parte de mișcare și voie bună pe baza sportivă a colegiului, participând la diverse activități sportive. Nu au lipsit nici momentele de relaxare și socializare, petrecute în natură, în locuri precum Parcul Tăbăcăriei.

Timpul petrecut împreună a fost o oportunitate excelentă pentru a întări legăturile de colegialitate, dar și pentru a se distra și a se bucura de clipe frumoase alături de colegi și profesori. „Școala Altfel” a fost un adevărat succes, iar elevii noștri au demonstrat din nou că spiritul de echipă și distracția pot merge mână în mână cu dezvoltarea personală! ⚽

Prof. coord. Maria Sarău

#SaptamanaAltfel #XI_E #CNMAIC #EducatieSiDistractie #SportSiIstorie

O nouă activitate a elevilor clasei a XI-a A i-a purtat în zona veche a Constanței, pe faleza Cazinoului. Provocarea zilei a fost o serie de ghichitori care i-au ajutat să descopere, prin joc, câteva dintre cele mai importante monumente de artă și arhitectură din Peninsulă – clădirea simbol a orașului, sculpturile unor artiști ca Ion Jalea, Oscar Han sau Corneliu Medrea, Farul Genovez și vestigiile cetății Tomis.

Ziua s-a încheiat la o pizza și o felie delicioasă de tort.

Denisa Cristina Carabageac a așezat această experiență în versuri:

„Sub un colț de stâncă aspră

Se ascunde o poveste,

Ce-a trecut neobservată,

Printre valuri și ferestre.

Poate-i floarea rătăcită

Sau un chip sculptat în piatră,

Poate umbra unei palme

Care-atinge marea lată.

Totul pare la vedere,

Dar privirea ta deschide

Porți ce stau întredeschise,

Pline de mistere blânde.

Fiecare colț ascunde

O comoară în tăcere,

Și-n jocul de pe faleză

Descoperi tot ce nu piere.”

Până data viitoare, #DescoperăConstanța continuă!

Coordonator: profesor diriginte Mădălina Herța

#ȘcoalaAltfel într-un parc de aventură

Aventurile elevilor în programul „Școala Altfel” continuă. Clasa a XI-a A a petrecut o zi plină de experiențe de neuitat într-un parc de aventură din sudul litoralului.

Jucând rolul unor pirați pe un vapor, cadeții au încercat să elucideze cât mai repede toate misterele unui escape room. Apoi, au devenit pentru câteva minute arcași și s-au întrecut într-un joc de tras la țintă. Experiența lor s-a încheiat pe sârme și tiroliene, pe traseele de cățărare.

Coordonator: profesor diriginte Mădălina Herța

IX E la pas prin centrul vechi al Constanței

Tinerii cadeți, însoțiți de doamna profesoară Micu Gabriela și doamna laborantă Oprea Andreea, au vizitat zona peninsulară a vechii cetăți Tomis, parte din programul dedicat săptămânii Școala Altfel.Vă lăsăm acum să citiți impresiile unuia dintre bobocii colegiului, David Alexandru Crețu:

„Centrul vechi al Constanței este plin de monumente istorice, cafenele și restaurante care te îmbie la relaxare. Un element de referință al orașului este Cazinoul Constanța. Deși încă în renovare, atrage orice privire a trecătorilor, prin mărimea și arhitectura sa impresionante. În plimbarea noastră am admirat și Farul „Genovez”, monument istoric care amintește de vremuri îndepărtate, cu nobili și prințese, farul fiind vizitat de însuși Principele Carol I. Ne-am fotografiat în fața Comandamentului Marinei Militare, așa ca tineri ofițeri în devenire în Marina Militară, dar și pe aleea din fața Casei cu lei, alt monument istoric, mărturie a unui oraș de odinioară, de prinți și finețuri. Este drept nu mai au aceeasi strălucire, multe dintre clădirile din centrul vechi fiind chiar așa, vechi și în nevoie de restaurare. Nu în ultimul rând, l-am salutat și ne-am fotografiat cu Publius Ovidius Naso,  poet roman, exilat în cetatea Tomis, de împăratul Augustus.”

Activități din Școala Altfel cu elevii clasele 10 A și B

Aventura elevilor militari s-a incheiat în săptămâna „Școala Altfel” cu vizita în stațiunea Neptun la parcul „Paradis Land”. Tinerii cadeți și-au depășit limitele încercând diverse trasee  de cățărare, fie că au ales trasee de culoare galbenă, albastră sau verde. Au petrecut  timp în natura, având parte de momente frumoase, de pus în tolba cu amintiri. Cei mai puțin  aventuroși au putut încerca tir cu arcul, air soft sau trambulină.

Profesori coordonatori: Mihaela Sandu și Ștefan Daniela

#ȘcoalaAltfel cu scafandri militari

Vineri, elevii claselor a XI-a B și C, însoțiți de profesorii diriginți, s-au întâlnit cu specialiștii de la Centrul de Scafandri Constanța. Aici, pe lângă explicații referitoare la specificul muncii lor, tinerii au luat contact direct cu ce presupune meseria de scafandru. Această experiență unică le-a oferit ocazia de a descoperi echipamentele și misiunile scafandrilor militari, stârnindu-le interesul pentru acest domeniu fascinant.

„A fost o zi specială alături de scafandri militari și am aflat povești minunate într-un timp atât de scurt,” a spus elev caporal Toma Andrei.

„Ultima zi din săptămâna dedicată programului Școala Altfel a fost foarte interesantă. M-a impresionat simulatorul și echipamentele performante ale scafandrilor,” a adăugat elev caporal Musteață Denisa.

Profesori coordonatori: Mădălin-Teodor Roșioru, Cristina Panasianu