Tinerii cadeți, coordonați de Adrian Ilie, profesor doctor în istorie, au participat la o prelegere pe temele istorice legate de importanța acestei zile, au adresat întrebări și au emis judecați de valoare pe baza unor cunoștințe deținute anterior. Activitatea a avut în vedere omagierea celor trei evenimente petrecute la 9 mai: Ziua Independenţei României, sfârșitul celui de-al doilea război mondial și Ziua Europei.
#Lecțiadeistorie Știați că?
Proclamarea independenţei statale, prin eliberarea de sub suzeranitatea otomană, de la 9 mai 1877 a fost obținută pe câmpul de luptă, cu jertfa fiilor de plugari care s-au acoperit de glorie la Pleva, Smârdan și Vidin. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu spunea răspicat în Parlament: „suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare”.
Al doilea eveniment istoric de la 9 mai este cel din anul 1945 și marchează Ziua Victoriei coaliției Națiunilor Unite împotriva Germaniei naziste și impunerea păcii, după un război care a secerat milioane de suflete. România a participat la acest război și a contribuit la obținerea Victoriei împotriva nazismului.
Al treilea eveniment este legat de momentul creării CECO, organizație precursoare Uniunii Europene, artizani fiind Jean Monnet și Robert Schuman. Astfel, la 9 mai 1950, în contextul internațional al Războiului Rece, declarația lui Robert Schuman a marcat începutul construcției Europei comunitare. Obiectivul ambițios al ministrului francez al afacerilor externe a fost acela de a înființa o nouă organizație supranațională, cu scopul de a crea o piață comună a cărbunelui și oțelului între Franța și Germania, deschisă și altor țări europene. Astfel se va naște Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Din 1985, Ziua Europei se sărbătorește în fiecare an în data de 9 mai.
Așa cum spunea în perioada interbelică Nicolaus Kalergi: „popoarele europene se vor descoperi ca fiind o mare familie”.