24 ianuarie este o zi cu dublă semnificație pentru noi, sărbătorind atât Unirea Principatelor Române cât și pe înfăptuitorul acesteia, patronul colegiului nostru, domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Cu prilejul sărbătorii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, cadeții colegiului, îndrumați de coordonatorii simpozionului, prof. dr. Adrian Ilie, prof. dr. Mihaela Matache, prof. Valeria Hînză și bibliotecar Daniela Ivanciu, au marcat acest important eveniment istoric printr-un spectacol dedicat. Astfel, elevii militari au încântat audiența cu un frumos recital literar-muzical, urmat de interpretarea scenetei „Moș Ion Roată și Unirea”. Datorită faptului că ziua de 24 ianuarie a adus mare bucurie în sufletele românilor, dupa cum mărturisea însuși Nicolae Grigorescu, din relatarea sa lui Alexandru Vlahuță: „Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci am văzut eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile.” , și noi la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” am încheiat această sărbătoare în entuziasmul și bucuria dansurilor populare oferite de ansamblul Classis.
Să nu uităm că…
Ziua de 24 ianuarie 1859 este asociată cu Unirea Principatelor Române și a reprezentat un punct de însemnătate crucială în istoria românilor și primul pas important în direcția înfăptuirii statului național român. În această zi, unionistul Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Țării Românești de către deputații din Adunarea electivă de la București, după ce devenise anterior, pe 5 ianuarie, domnitor al Moldovei.
Ideea unității de neam, limbă și cultură în cele trei țări române a reprezentat un deziderat de veacuri, la cristalizarea căruia și-au adus contribuția numeroase figuri marcante ale istoriei. Prima unire a fost realizată în 1600 de către Mihai Viteazul, care a reușit să aducă sub sceptrul său cele trei țări românești. Chiar dacă a fost de scurtă durată, destrămată de un context internațional nefavorabil, amintirea acestei uniri nu s-a mai stins niciodată, constituind un punct de reper important pentru urmași.
După ce a fost ales Domn al Principatelor Unite, colonelul Alexandru Ioan Cuza a făcut următorul jurământ: „Jur în numele Prea Sfintei Treimi și în fața Țării mele, că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituției în textul și în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toți și în toate uitând toată prigonirea și ura, iubind deopotriva pe cel ce m-a iubit și pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei, decât binele și fericirea nației române. Așa Dumnezeu și compatrioții mei să-mi fie ajutor!”