Cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, elevii militari au continuat periplu descoperirii Dobrogei, prin vizitarea muzeului militar, care, după cum precizează directorul filialei constănțene, a fost conceput pentru a prezenta evoluția artei militare în Dobrogea.
Gazda elevilor noștri le-a fost însuși directorul muzeului, prof.dr. Costin Scurtu, nu numai un bun cunoscător al istoriei poporului român și Armatei României, dar și un talentat povestitor, care le-a captat atenția din prima clipă și i-a purtat pe tinerii cadeți prin luptele și războaiele duse de oștirea română de-a lungul timpului. „Plimbarea” prin istoria Armatei României a început cu expunerea basoreliefului de la Mărășești, unde și-au găsit odihna aproape 5000 de militari dobrogeni în Primul Război Mondial, în 1917. Elevii militari au traversat apoi perioada medievală, vizitând un sector dedicat creștinismului, ajungând în epoca modernă, unde prof. Costin Scurtu le-a prezentat conflictele care s-au desfasurat în arealul Dobrogea.
Expozitiile permanente ale muzeului cuprind colecții de armament de toate felurile, obiecte arheologice, accesorii vestimentare, decorații, diorame, fotografii și documente de epocă care reprezintă diferite momente și situații ale militarilor, fie în război, fie în aprovizionare, retragere, atac sau în tranșee. Fiecare arma are povestea sa, iar directorul muzeului le-a permis elevilor să ia cunoștință directă cu armele de demult, acum piese de muzeu, și coifurile foștilor ostași români. Mai mult, le-a explicat cum funcționează mitraliera și cum se ține corect o pușcă spre încântarea elevilor militari.
La încheierea turului expoziției permanente, tinerii au fost conduși în Parcul cu tehnică militară din dotarea armatei române în a doua jumătate a secolului XX, unde din nou li s-a permis să exploreze tehnica și să își facă fotografii, drept amintire. Bobocii militari au rămas foarte încântați după această experiență, exprimându-și dorința de a reveni.
Cunoașterea și prețuirea istoriei este esențială în dezvoltarea tinerilor, cu atât mai mult pentru cei ce au ales să îmbrace haina militară și să servească patria până la sacrificiul suprem, cel al propriei vieți. Dorim să îi mulțumim pe această cale, domnului profesor Costin Scurtu pentru lecția de istorie interactivă oferită elevilor noștri.