În perioada 9-10 mai, au loc activități dedicate sărbătoririi Zilei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei (9 mai), precum și a Zilei Independenței Naționale a României (10 mai).
Elevii Colegiului Național Militar “Alexandru Ioan Cuza” au participat în data de 9 mai, la ceremonia militară desfășurată la “Monumentul Eroilor Independenței României”. Astfel, data de 9 mai are o triplă semnificație simbolică pentru România.
Vă prezentăm, pe scurt, detalii legate de cele trei evenimente marcante pentru țara noastră:
La 9 mai 1877 era proclamată în Parlament, independența de stat a României prin glasul ministrului de externe Mihail Kogălniceanu care afirma cu acel prilej: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare. Independența noastră nu este îndreptată împotriva nimănui, ci are drept obiectiv final dezvoltarea stării morale și materiale a națiunii. Vrem să fim independenți pentru că vrem să trăim cu viața noastră proprie ei”. Ceea ce a urmat a fost în ordinea firească a lucrurilor. România a intrat în războiul ruso-turc și am obținut mai multe victorii culminând cu cea de la Plevna, când armata otomană s-a predat în fața bravei armate române. Independența a fost recunoscută prin tratatul de la San Stefano și Congresul de la Berlin din 1878. Independența avea să fie câștigată pe câmpul de luptă. Marile puteri doar au consfințit noul statut al României. Această acțiune a reprezentat un moment înălțător pentru națiunea română, care izbutea să își mai îndeplinească un obiectiv major, după dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, din 1859.
La 9 mai 1945 se încheia cel de-al Doilea Război Mondial, în Europa, după capitularea Germaniei în fața trupelor aliate. Încă din 2 mai 1945, trupele sovietice intraseră în Berlin, soarta războiului fiind pecetluită. Ora încetării luptelor a fost 23.01 în data de 8 mai, iar la Moscova era 01.01, în data de 9 mai. Această data este cunoscută și sub denumirea de Ziua victoriei. Trupele germane capitulaseră necondiționat, fără a se încheia un act de capitulare. În cadrul conferinței de la Potsdam din 16 iulie-2 august 1945 se punea problema demilitarizării, denazificării, reparații de război, retrasarea frontierelor și împărțirea în funcție de sferele de influență în RDG și RFG.
La 9 mai 1950 se propunea înființarea unei organizații economice numită CECO, redactată de diplomatul Jean Monnet și făcută publică de ministrul de externe francez Robert Schuman. Această inițiativă este cunoscută și sub denumirea de Declarația Schuman. Inițiativa avea în vedere monitorizarea dezvoltării economice a Germaniei, mai cu seamă în zonele de extracție a cărbunelui și de producere a oțelului, pentru a nu permite acesteia manifestarea unor tendințe revanșarde. Dezvoltarea unei industrii comune în domeniu având ca bază regiunile industriale Renania-Westfalia și Lorena, aveau în vedere integrarea europeană, de tip federalist. Propunerea a fost primită cu interes de Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi, de Benelux și SUA. Tratatul va fi semnat la 18 aprilie 1951 și va intra în vigoare la 23 iulie 1952. În 1957 se va crea CEE, cunoscută și sub numele de Piața Comună, iar din 1992 se înființa UE. Data sărbătoririi Europei a fost stabilită în 1985 la Milano ( stabilirea steagului și imnului), deviza fiind Unitate în diversitate.
Autor: Prof. dr. Adrian Ilie-Director adjunct.