31 octombrie, este …
Ultima zi de Brumărel – Moşii de toamnă și/sau Sâmbăta morţilor
Seara vrăjitoarelor – Halloween. Sărbătoarea este legată de festivalul celtic Samahain , scris inițial „Samuin” care în irlandeza veche înseamnă „sfârșitul verii”. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.
Ziua Internaţională a Mării Negre – Data de 31 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în anul 1996, la Istanbul, a fost semnat primul Plan Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre, de cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina – document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.
Cu acest prilej, elevii militari fruntași, ai clasei a X-a B/Plutonul 2, au marcat aceste evenimente pe plajă (respectând toate măsurile de distanțare fizică impuse de autorități pentru SARS-CoV-2 ), printr-o serie de activități:
- Fotografii cu Marea Neagră la răsărit
- Flashmob pe Jerusalema
- Lansare de lampioane. Vântul ne-a zădărnicit aprinderea lampioanelor, însă asta nu ne-a împiedicat sa facem fotografii și să ascultăm legenda lor. „Legenda spune ca obiceiul de a aprinde lampioane si a le inalta pe cerul noptii isi are radacinile in incercarea oamenilor China antica de a-l imbuna pe Zeul Focului, cel care amenintase ca va transforma in scrum capitala imperiului, pe data de 15 a primei luni din an. Mai tarziu, in secolul al II-lea d.Hr., Kongming – unul dintre cei mai cunoscuti strategi si comandanti chinezi – a avut ideea de a folosi lampioane in scopuri utilitar-militare, si anume pentru semnalizare. In timp de razboi, felinarele zburatoare au fost foarte utile trupelor militare, deoarece acestea puteau fi inaltate pentru a lumina drumul, insa nu ramaneau in aer, ci reveneau la sol dupa numai cateva minute, suficient timp pentru a le permite soldatilor sa vada daca totul este in ordine sau nu. Pentru comandantii asiatici aceste felinare celeste erau folosite in strategia de lupta, reprezentand si o modalitate de a-si induce adversarul in eroare. Legenda spune că în timpul celor Trei Regate, Kong Ming (Zhu Ge Liang) a lansat catre cer lampioane pline cu informații false pentru a-l păcăli pe dușmanul său, Si Ma Yi.”
- Mesaj într-o sticlă. – În vremuri pandemice, elevii militari resimt și mai mult dorul de casă, de cei dragi. Și cum, deocamdată, nu pot fi alături de oamenii importanți din viața lor, au ales să-și exprime trăirile într-un alt mod: redactarea unor scrisori, prin intermediul cărora si-au exprimat mulțumirile și gândurile bune pentru acele persoane ce ocupă un loc foarte special în inimile lor, în speranța că undeva, cândva, acele rânduri „vor prinde glas”.
- Activități antrenante, sportive, de tip team building.
Știați că?
În această seară vom avea „Lună albastră”. Este un fenomen care se produce, în medie, la fiecare doi ani și jumatate. Anul acesta va avea loc în data de 31 octombrie 2020. Termenul de „Lună albastră” este folosit, de fapt, atunci când avem doua luni pline în decursul aceleași luni. „Luna albastră” nu este, de fapt, diferită de Luna Plină normală. Are aceeasi culoare în tonuri palide de gri și alb ca orice altă Luna Plină. Luna apare însă uneori învăluită într-un halou albastru. Acest fenomen se produce rar, doar atunci când în atmosfera terestră există cantități mari de fum și de particule. De asemenea, apare și atunci când au loc erupții vulcanice uriașe.
Profesori coordonatori: Hrițcu Claudia și Panasianu Cristina