Calendaristic, ziua de 1 Martie simbolizează, începutul primăverii, iar Mărțișorul reprezintă simbolul acestui anotimp și al renașterii naturii.
Mărțișorul, acel obiect suav, dăruit cu precădere femeilor (în unele regiuni ale țării este oferit și bărbaților), reprezintă un simbol al bunăstării si norocului..
Acesta este confecționat dintr-un șnur împletit, format din două fire, unul alb și unul roșu la care se adaugă un obiect artizanal. În trecut, de șnurul împletit se agăţa doar o monedă de aur, argint sau din alt metal.
Obiectul se poate purta la mână, în piept sau de reverul hainei, iar tradiția spune că persoanele care le poartă vor avea noroc tot anul.
Există mai multe interpretări legate de semnificația celor două culori care alcătuiesc mărțișorul. Una dintre ele se referă la trecerea de la iarnă la primăvară, culoarea albă semnificând iarna, iar culoare roșie semnificând primăvara.
O altă sărbătoare a lunii , ziua de 8 Martie aduce omagiu femeii, mamei, cea mai frumoasă creație a lumii.
Mama dăruiește viață, mama este lumină, soare, dragoste. Mama este totul pentru copil, este fundamentul pe care se va clădi personalitatea și existența adultului de mâine.
Cadrele didactice ale ,,Grădiniței Căluțul de mare,, împreună cu copiii au confecționat mărțisoare, brățări, coliere, felicitări, tablouri pentru a le oferi cu drag, mămicilor.
Copiii au realizat expoziții și albume cu activitațile desfășurate.
In cadrul șezătoarei ,,Ce dragă îmi este mama,, ,copiii au interpretat cu însuflețire și bucurie cântece, dansuri, jocuri, au recitat cu entuziasm poezii dedicate zilei mamei.