Ziua Culturii Naționale – ,,La mulți ani, Mihai Eminescu!”

,,Dumnezeu nu e în cer, nu-i pe pământ,
Dumnezeu e în inima noastră”

Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naționale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). De atunci, se organizează anual festivități în cinstea culturii românești.

Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850 în satul Ipotești din județul Botoșani, A fost considerat de lectorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din  literatura  română. A fost un poet, prozator și jurnalist român, receptiv la curentul romantic european, specific secolelor al XVIII -lea și  al XIX-lea.

Cu prilejul împlinirii a 174 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, copiii de la grădinița ,,Căluțul de mare” l-au omagiat prin organizarea unei expoziții cu lucrări artistico-plastice, practice inspirate din opera marelui poet, prin vizionarea unor materiale educative despre viața și opera lui Mihai Eminescu.

La biblioteca universitară comandor Eugeniu Botez a Academiei Navale ,,Mircea cel bătrân” copiii îndrumați de cadrele didactice ale fiecărei grupe au susținut un moment artistic, interpretând versuri din opera poetului nepereche.

Cu glasurile pline de emoție preșcolarii grădiniței au recitat următoarele poezii: ,,Somnoroase păsărele”, ,,La mijloc de codru…”, ,,Ce te legeni?…”, ,,Revedere”, ,,Glossă”, ,,Floare albastră”, ,,Luceafărul” (fragment).

La finalul activităților copiii au fost recompensați cu diplome de participare.

Aceste activități sunt incluse în cadrul Proiectului educațional ARMonie de la nivelul Colegiului Național Militar ,, Alexandru Ioan Cuza” și în cadrul Proiectului educațional național ,,Să citim pentru mileniul III”, de la nivelul grădiniței.

Coordonator
Prof. înv. preșc. Elena BUCIU